PANDAN SPONGE CAKE


ini kek masa besday anak zanie, baru ini ada free nak bagi resepinya. resepi diambil dari blog chef noraini...apapn zanie bagi 5 bintang pada kek nie, coz textur kek nie yang moist dan very2 yummy


Bahan - bahannya :
  • 125 gm gula castor
  • 10 gm ovalette
  • 4 biji telur
  • 120 gm tepung kek [ zanie guna tepung gandum ]
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 40 gm air
  • 60 gm mentega cair / minyak masak [ zanie guna mentega ]
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • zanie tambah pandan paste dan pewarna hijau
Cara membuatnya :
  1. Satukan gula, ovelette, telur, tepung kek dan serbuk penaik dalam manggkuk pengadun dan pukul kelajuan maksima selama 5 minit hingga kembang.
  2. Satukan air dan esen vanilla dan pukul lagi hingga kembang dean gebu selama 5 minit.
  3. Masukkan minyak / mentega cair dan gaul sebati.
  4. Sediakan loyang bulat 8 in / ikut kesukaan, alas dengan kertas minyak, tak payah digriskan loyang tadi.
  5. Tuang adunan dan bakar selama 45 minit / hingga masak pada suhu 180 darjah celsius.
  6. Setelah masak keluarklan dari oven dan telangkupkan atas redai selama 10 minit supaya permukaannya tidak mendap.
  7. Terbalikkan semula, renggangkan kek dari loyang dengan pisau dengan cara leretkan disekelilingnya agarkek lekang dan keluarkan kek.
  8. Biarkan sejuk baru boleh dihias

0 comments:

Post a Comment