BENGKANG ROTI BERLAUK

Dsc05245

newbie123@myresipi.com


Bahan-bahan ( 1 biji )

  • Lebih kurang 15 keping roti
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 4 cawan susu segar (boleh juga guna santan)
  • 2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 sudu butter dicairkan
  • 1 mangkuk daging cincang
  • 1 biji kentang di dadu kecil
  • 1 batang carrot dihiris nipis
  • 2 biji cili padi dihiris nipis (untuk tambah pedas)
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • daun sup dan bawang goreng untuk ditabur atas bengkang
  • minyak untuk menumis
  • 3 biji telur
  • 1 kiub pati ayam maggi

Cara-cara

  1. Koyak-koyakkan roti dalam satu bekas dan tuangkan susu kedalamnya. Rendam hingga lembut.
  2. Pukul telur, garam, lada hitam dan campurkan kedalam adunan roti. Kacau sebati. Masukkan tepung, dan butter cair. Kacau sebati.
  3. Panaskan oven 180 darjah. Sapu acuan dengan sedikit minyak, tuangkan adunan roti tadi dan bakar selama lebih kurang 40 minit.
  4. Untuk lauk, panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan serbuk kari dengan sedikit air. Masukkan daging cincang. Kacau sebentar.
  5. Dsc05247
    Masukkan kentang dan sedikit air cukup untuk sekadar mengempukkan kentang. Masukkan kiub ayam maggi. Setelah kentang hampir empuk masukkan carrot. Masak sehingga kentang empuk. Lauk mesti tidak terlalu basah.
  6. Taburkan lauk , daun sup, dan bawang goreng keatas bengkang sebelum dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment