Bahan-bahan ( 1 biji )
- Lebih kurang 15 keping roti
- 1/2 cawan tepung gandum
- 4 cawan susu segar (boleh juga guna santan)
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 sudu butter dicairkan
- 1 mangkuk daging cincang
- 1 biji kentang di dadu kecil
- 1 batang carrot dihiris nipis
- 2 biji cili padi dihiris nipis (untuk tambah pedas)
- 2 sudu besar serbuk kari
- daun sup dan bawang goreng untuk ditabur atas bengkang
- minyak untuk menumis
- 3 biji telur
- 1 kiub pati ayam maggi
Cara-cara
- Koyak-koyakkan roti dalam satu bekas dan tuangkan susu kedalamnya. Rendam hingga lembut.
- Pukul telur, garam, lada hitam dan campurkan kedalam adunan roti. Kacau sebati. Masukkan tepung, dan butter cair. Kacau sebati.
- Panaskan oven 180 darjah. Sapu acuan dengan sedikit minyak, tuangkan adunan roti tadi dan bakar selama lebih kurang 40 minit.
- Untuk lauk, panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan serbuk kari dengan sedikit air. Masukkan daging cincang. Kacau sebentar.
- Masukkan kentang dan sedikit air cukup untuk sekadar mengempukkan kentang. Masukkan kiub ayam maggi. Setelah kentang hampir empuk masukkan carrot. Masak sehingga kentang empuk. Lauk mesti tidak terlalu basah.
- Taburkan lauk , daun sup, dan bawang goreng keatas bengkang sebelum dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment