tengukla dah tak pakai baju lagi tuh. huhuhu..
disini pn zanie nak terakan resepinya utk sapa2 yg sudi mencuba
Bahan-bahannya :
- 2 cawan biji sagu.
- 2 cawan kelapa parut ambil yg putih saja.
- 3 s. m gula merah.
- 3 s. m gula putih.
- secubit garam.
- Daun pisang secukup utk membungkus dan lidi yg dipotong anggaran 2" utk penyemat.
1. Masukkan biji sagu dalam penapis lalukan dibawah air paip seketika dan toskan.
2. Campurkan biji sagu kelapa putih tadi dan secubit garam. gaul rata.
3. gula putih dan gula merah di campur bersatu, ketepikan untuk initinya.
4. Ambil 1 sudu makan campuran biji sagu tadi dalam kelongsong daun pisang,masukkan 1 sudu campuran gula tadi, masukkan campuran sagu tadi utk menutupi gula yg ada tu.
5. Semat kelongsong yg dah berisi tadi dengan penyemat lidi.
6. Didihkan air dalam pengukus susun kuih abuk-abuk tadi.
7. Kukus 10 - 15 minit. sedap dimakan waktu kuih masih panas lagi.
Selamat menTRY yerk..!!!
0 comments:
Post a Comment