Bahan-bahan ( 10 orang )
Bahan yg dikisar halus * :-- *10 tangkai cili kering
- *2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 jari kunyit hidup
- *1 hiris halia
- *2 sudu udang kering
- *2 sudu ikan bilis
- *sedikit belacan - jika suka
- *2 sk jintan kasar - sangar
- 2 batang serai - dititik
- 4 helai daun salam
- 1/2 jari lengkuas - diketuk
- 200 g udang hidup yg dikupas kulit
- 1/2 biji kobis
- 8 batang kacang panjang
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang kecil
- 1 biji terung panjang
- 1 keping tahu kering - rendam
- 4 biji kentang
- 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
- 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
- 2 ikat su'un - direndam
- lada merah dan hijau - dipotong serong
- 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
- Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
- Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.
0 comments:
Post a Comment