CAPPUCINO CRUNCH

Capuccino_crunch

kak fida@myresipi.com

Bahan-bahan ( lebih kurang 50 kpg )

  • 250 g mentega - lembut
  • 160 g gula serbuk
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sb coffee oil
  • 1 sb serbuk koko
  • 80 g tepung susu
  • 50 g tepung kacang hazel (atau apa saja kekacang yg dikisar halus)
  • 350 g tepung gandum
  • 250 g choc. block - potong dadu kecil (utk inti)
  • 250 g choc.masakan *
  • 1 sb mentega *
  • Bahan bertanda * dicairkan secara double-boil
  • secukup bahan hiasan :- 100 thousands atau kekacang yg di cincang
  • secukup mangkuk kertas yg kecil

Cara-cara

  1. Dalam sebuah mangkuk, kacau 4 bahan pertama hingga rata.
  2. Masukkan 3 bahan berikutnya dan kacau rata lagi.
  3. Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut.
  4. Ambil sedikit adunan,isikan sebutir choc. block yg didadu dan bentukkan bulat seperti guli dan susun diatas dulang pembakar.Buat hingga habis.Bakar hingga masak pd suhu 150C selama 10-15 min.Sejukkan biskut.
  5. Celup biskut ke dlm choc. cair dan isikan kedlm mangkuk2 kertas dan taburkan atasnya dgn bahan hiasan pilihan masing2.
  6. Biarkan choc.nya keras sebelum disimpan di dlm bekas yg bertutup rapat.(boleh juga dimasukkan didlm freezer 2-3 min saje setakat utk membekukan choc.)

0 comments:

Post a Comment