Bahan-bahan ( lebih kurang 50 kpg )
- 250 g mentega - lembut
- 160 g gula serbuk
- 2 biji kuning telur
- 1 sb coffee oil
- 1 sb serbuk koko
- 80 g tepung susu
- 50 g tepung kacang hazel (atau apa saja kekacang yg dikisar halus)
- 350 g tepung gandum
- 250 g choc. block - potong dadu kecil (utk inti)
- 250 g choc.masakan *
- 1 sb mentega *
- Bahan bertanda * dicairkan secara double-boil
- secukup bahan hiasan :- 100 thousands atau kekacang yg di cincang
- secukup mangkuk kertas yg kecil
Cara-cara
- Dalam sebuah mangkuk, kacau 4 bahan pertama hingga rata.
- Masukkan 3 bahan berikutnya dan kacau rata lagi.
- Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut.
- Ambil sedikit adunan,isikan sebutir choc. block yg didadu dan bentukkan bulat seperti guli dan susun diatas dulang pembakar.Buat hingga habis.Bakar hingga masak pd suhu 150C selama 10-15 min.Sejukkan biskut.
- Celup biskut ke dlm choc. cair dan isikan kedlm mangkuk2 kertas dan taburkan atasnya dgn bahan hiasan pilihan masing2.
- Biarkan choc.nya keras sebelum disimpan di dlm bekas yg bertutup rapat.(boleh juga dimasukkan didlm freezer 2-3 min saje setakat utk membekukan choc.)
0 comments:
Post a Comment