DAGING HITAM MANIS & KOKTAIL NANAS

JEJEMPUT KENTANG DENGAN BAWANG

jejemput ni buat bekpes.. cicah dengan sambal kacang.. rasanya dah biasa orang buat so x payah la zanie bagi resipinya ya!!


DAGING HITAM MANIS
* maaf gambar blur...

Bahan - bahannya
  • 1 kg daging lembu
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 100 grm cili kering
  • 3 cm halia
  • 4 btg serai
*kesemua bahan ini dikisar halus
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 4 sudu besar kicap cair
  • 4 sudu besar kicap masin
  • 20 grm kismis hitam [ dikisar asing ]
  • 150 grm kerisik
  • 50 grm rempah kari daging
  • 4 sudu besar minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
Cara - caranya
  1. Perap daging dengan bahan yang dikisar halus tadi. kismis, semua jenis kicap dan kerisik.
  2. Panaskan minyak dan masukkan rempah kari. Kacau hingga pecah minyak kemudian masukkan daging yang diperap tadi.
  3. Masak dengan api yang sederhana dan kacau selalu supaya tidak hangit.
  4. Bila kuah agak kering dan daging sudah empuk masukkan garam, gula dan kacau lagi hingga sebati. Angkat dari api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi himpit / ketupat / roti / nasi.

KOKTAIL NANAS

Koktail nanas ni tiada sukatan waktu zanie buat.. campur dan rebus aje

Bahan - bahannya
  • Nanas masak ranum
  • Gula pasir ikut manis
  • air secukup merebus
  • kulit kayu manis
  • 2 helai daun pandan
cara - caranya
  1. Kupas kulit nanas cuci dan potong2 kiub macam dalam gambar.
  2. Ambil bekas agak besar masukkan kesemua bahan diatas tadi dan rebus hingga mendidih dan nanas masak.
  3. Matikan api, sejukkan dahulu sebelum dimasukkan didalam peti ais
  4. Enak dimakan waktu hari panas

0 comments:

Post a Comment