KUIH DADAR / KETAYAP

Sempat gak snap kuih ini ... buat untuk breakfast. sedap tau kuih ni, leeembut sangat. meh tengok gambo yang blur nie..hikhik..kuih dadar nie ramai plak yg nakkan resepinya. resepinya macam biasa je sebenarnya, tapi sbb ramai yg nak kongsi.., jom!! resepi ada dibawah ya..

Bahan - bahannya :

1 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak masak
2 biji telur
1/2 cawan santan / fresh milk
2 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam halus
sedikit pewarna hijau

Untuk inti :

1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah
1 helai daun pandan
2 sudu kecil tepung gandum

* masak bersatu bahan2 ini hingga kering dan agak likat, masukkan sedikit tepung gandum tujuannya adalah untuk agar inti tadi tidak terlalu berderai.

Cara membuat kulitnya :

1. Blender santan bersama daun pandan setelah itu tapiskan.Satukan tepung gandum tadi bersama garam dan telur.
2.Masukkan santan pekat tadi diikuti pula minyak masak dengan menggunakan wisk agar tidak bergentel / blender pn boleh. setelah itu masukkan sedikit pewarna hijau tadi. kacau biar warna tadi sekata.

3. Panaskan pan yg agak leper, lenserkan dengan minyak apabila pan telah panas bolehlah masukkan better tadi agak2 dalam 2 senduk kecil. bila better sudah berubah warna angkat dan isikan inti diatasnya. Bolehlah digulung seperti didalam gambar.

4. Buat begitu hingga habis dan boleh dah kalau nak di NGAAPP..!!!!

0 comments:

Post a Comment