LOMPANG SOM - SOM


Hari ini macam x de idea nak sembang panjang apapn meh kita tengok resipi kuih ini.

Bahan - bahannya
  • 600 grm tepung beras
  • 150 grm udang [ kupas kulit dan cincang halus ]
  • 2 biji kelapa [ ambil 7 - 10 gelas santan ]
  • 1 helai daun kunyit [ hiris halus ]
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna makanan yang anda suka
Cara membuatnya

1. Bancuh tepung beras dengan santan dan garam, bancuh biar cair sedikit dari adunan kuih dadar.

2. Kacau atas api hingga pekat. Angkat periuk daripada dapur, asingkan sedikit adunan untuk membuat lapisan atas.

3. Campurkan adunan yang masih dalam periuk dengan daun kunyit serta udang kacau rata. Adunan yang sudah diasingkan tadi di masukkan sedikit warna.

4. Sediakan acuan lompang, isikan adunan putih hingga 3/4 acuan dan kukus hingga setengah masak. Buka kukusan penuhkan acuan dengan adunan berwarna tadi dan kukus lagi hingga masak.

5. Angkat kuih tadi, bubuh cili sos dan tabur daun sup diatasnya

Bahan untuk sos cili
  • 5 biji cili api
  • 2 cm halia
  • 4 tangkai cili merah
  • 1 cawan air masak sejuk
  • 3 sudu besar gula
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cuka
Cara menyediakannya
  1. Masukkan kesemua bahan2 diatas tadi kedalam blender, kisar hingga halus.

0 comments:

Post a Comment