BAHAN INTI: (A)
16 biji kuning telur gred A
4 biji putih telur
270 gm gula kastor
200 gm tepung hong kong
1 sudu besar ovalatte
1 sudu kecil sodium benzoate
BAHAN B:
500 gm mentega
5 sudu besar susu pekat manis
50 gm kaya
BAHAN C:
Golden churn butter (untuk sapu lapisan)
Sedikit jem untuk melekatkan inti
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Dalam bekas yang berasingan pukul bahan B hingga sebati dan kembang.
3. Satukan adunan, gaul rata.
4. Bahagikan adunan kepada lapan bahagian. Setiap adunan bahagian seberat 180 gm.
5. Masukkan pewarna dan bakar selapis demi selapis hingga masak.
6. Apabila masak tekan dengan penekan zig-zag.
7. Setelah masak sejukkan dan potong tiga segi (cutter 4/4)
PESAN SAJI: Pewarna peach, biru, blueberi emulco, esen pandan dan hijau.
BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS DAN BAWAH:
BAHAN A:
12 biji kuning telur
6 biji putih telur
200 gm tepung hong kong
250 gm gula kastor
1 sudu kecil ovalatte
BAHAN B:
450 gm mentega
4 sudu besar susu pekat
1 sudu besar kaya
BAHAN C:
Sedikit pewarna biru
CARA MENYEDIAKAN:
1. Putar bahan A hingga kembang dan dalam bekas berasingan putar bahan B hingga kembang dan rata.
2. Satukan adunan dan gaul hingga sebati.
3. Bahagikan kepada dua adunan. Ambil sedikit adunan dan campurkan dengan pewarna biru.Masukkan ke dalam piping bag.
4. Sediakan acuan dan bakar selapis demi selapis, setiap lapis paipkan warna biru.
5. Setelah selesai satu adunan susun inti dan bakar lagi selapis demi selapis.
PESAN SAJI:
Acuan saiz 8 1/2 x 8 1/2 x 3 1/2 = 1 acuan (untuk lapisan atas dan bawah)
Acuan saiz 8 1/2 x 8 1/2 x 2 1/2 = 1 acuan dan penekan zig zag.
Pemotong saiz 4/4 untuk inti.
0 comments:
Post a Comment