KEK COKLAT MOIST

lalalalalaaa.....inilah kek coklat ku yg blur..cian kan.! walaupn blur tapi kek ni memang bery2 moist N mabelezzz..
resipi kendian la ya.!! jadi kita layan mata dulu..

4 jan 2009 [baru dapat paste resipinya, nie kes malazzz la nie.. hihihi]

Bahan - bahannya
  • 100 grm serbuk koko
  • 250 grm gula halus
  • 1 tin susu cair
  • 2oo grm minyak masak
  • 250 grm susu pekat
  • 4 biji telur pukul berbuih
  • 150 grm tepung gandum
  • 1 s/t bicarbonate of soda
  • 1 s/t baking powder
Cara - caranya

1. Satukan bahan - bahan seperti serbuk koko, susu cair, susu pekat dan minyak. Masak dengan api perlahan hingga jadi licin tak perlu hingga mendidih / mengelegak.Matikan api dan angkat.

2. Ambil telur yg telah dipukul berbuih tadi satukan kedalam bahan yg telah dimasak tadi gaul dengan menggunakan pemukul telur / mixer.

3. Sementara itu satukan bahan - bahan kering dan masukkan sedikit - sedikit kedalam campuran telur hingga sebati.

4. Lencer acuan dengan minyak dan lapik dengan kertas minyak. Kukus saelama 1 jam / sehingga masak.

5. Sebelum mengukus kek pastikan air kukusan tu dididihkan dahulu.

0 comments:

Post a Comment