dah dua tiga hari kebelakangan ni cuaca agak panas. terasa nyaman bila kuih ini dimakan tau, lagi sedap bila kuih ini disejukkan dahulu didalam peti ais. jom..kita layanzz
kuih yang agak simple zanie buat. kali ini x bubuh dalam mould. saja jerk nak ringkas..potong2 aja.kes malezz la nie. hahaha...!!!
Bahan - bahannya :
Cara membuat kuih somsom :
1. Satukan semua jenis tepung, masukkan santan di ikuti garam dan krim jagung. kacau rata2 agar tidak bergentel.
2. jerang atas api sambil dikacau menggunakan wisk dengan menggunakan api yg sederhana besar kacau selalu agar tidak hangus. kacau hingga adunan pekat dan nampak berkilat baru diangkat. tuang dalam mould yg digemari.
3. Biar hingga sejuk baru boleh dihidangkan bersama air gula yg telah dimasak tadi.
4. Selamat mencuba
- 1 cawan tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tepung sagu
- 1/2 sudu kecil garam halus2 sudu besar krim jagung [ zanie x bubuh coz x ada dalam simpanan ]
- 4 cawan air
- 150 grm gula melaka
- 2 helai daun pandan
- air secukup untuk memasak gula tadi
Cara membuat kuih somsom :
1. Satukan semua jenis tepung, masukkan santan di ikuti garam dan krim jagung. kacau rata2 agar tidak bergentel.
2. jerang atas api sambil dikacau menggunakan wisk dengan menggunakan api yg sederhana besar kacau selalu agar tidak hangus. kacau hingga adunan pekat dan nampak berkilat baru diangkat. tuang dalam mould yg digemari.
3. Biar hingga sejuk baru boleh dihidangkan bersama air gula yg telah dimasak tadi.
4. Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment