Bahan - bahannya :
Cara - caranya
1. gaul semua bahan- bahan kisar tadi pada daging diikuti pula gula, garam dan madu hingga rata dan perap selama 1 jam dalam peti ais [ zanie perap 1 malam ]
2. Panaskan minyak secukup menggoreng satay tadi. Goreng hingga daging empok.
3. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering / agak2 lembab sedikit [ basah ] matikan api dan sedia untuk dihidang
4. Enak dimakan bersama nasi impit dan ulaman lain
- 1 kg daging lembu [ potong2 dadu saiz kecil
- 150 grm gula pasir
- 100 grm gula merah
- 100 grm madu
- 2 s/k garam
- 3 s/b ketumbar biji disangai
- 2 s/k jintan halus disangai
- 1 s/b lada sulah biji
- 6 ulas bawang putih
- 1/2 ibu jari halia
- 2 hiris lengkuas
- 4 batang serai di hiris
- 1/2 ibu jari kunyit hidup
Cara - caranya
1. gaul semua bahan- bahan kisar tadi pada daging diikuti pula gula, garam dan madu hingga rata dan perap selama 1 jam dalam peti ais [ zanie perap 1 malam ]
2. Panaskan minyak secukup menggoreng satay tadi. Goreng hingga daging empok.
3. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering / agak2 lembab sedikit [ basah ] matikan api dan sedia untuk dihidang
4. Enak dimakan bersama nasi impit dan ulaman lain
0 comments:
Post a Comment