BISKUT BANTAL PELUK SALOMA

Bantal_p

kak fida@myresipi.com


Bahan-bahan ( 70 - 80 kpg. )

  • 200 g mentega - lembut
  • 100 g gula halus (saya guna gula icing-ayak)
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 biji telur - dikocok sedikit
  • 50 g tepung jagung - ayak
  • 300 g - 400 g tepung gandum - ayak
  • secukup korma - dibuang biji dan dibelah dua
  • 1 biji telur - kocok,utk sapu atas biskut

Cara-cara

  1. Mentega dan gula digaul hingga sebati dan masukkan telur dan esen gaul lagi hingga rata.
  2. Masukkan tepung jagung dahulu, gaul dan masukkan pula 300 g tepung gandum dan uli hingga sebati. Jika adunan masih lembek, tambah lebihan tepung sedikit2 sambil diuli hingga boleh di kepal.
  3. Ambil sedikit doh, canai dan potong persegi panjang, bubuh korma dan gulung kemas2. Atur atas dulang pembakar. Sapu telur di atasnye dan bakar pd suhu 150C selama 20 min. atau hingga keperangan.
  4. Bantal_p
    Sejukkan biskut di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment