Bahan-bahan ( 80-100 kpg Ikut kecil atau besar acuan tart. )
Bahan2 doh tart:-- 450 g mentega - lembut
- 3 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 100 g gula halus (saya guna gula icing)
- 100 g keju (KRAFT) - diparut dan dilecek
- 1 kg tepung gandum - ayak
- 2 biji nenas - diparut
- 450 g gula pasir
- 1 biji pelaga,2 kuntum bunga cengkih - (jika suka)
Cara-cara
- Sediakan inti dahulu,masak nenas bersama airnya sekali hingga kering sedikit dan masukkan gula,pelaga dan cengkih dan masak lagi sehingga pekat dan berkilat. Matikan api dan sejukkan.
- Utk dohnya, mentega,gula,keju,kuning telur,putih telur dan 1 sk vanilla digaul hingga rata.
- Masukkan tepung sedikit2 dan uli dgn tangan hingga adunan menjadi doh yg boleh dikepal.
- Kemudian canai dan terap seperti tart biasa dan isi intinya. Hias tart ikut kreativiti masing2 dgn menggunakan lebihan doh yg ada.
- Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 20 min. atau mengikut kepanasan oven masing2.
0 comments:
Post a Comment