Bahan-bahan ( 1 family @ 2 tin biskut )
- tepung gandum 1kg
- udang kering dikisar 5-6 sb
- cili serbuk@cili boh 1sb(kalau nak pedas leh tambah lg)
- garam 1sk
- setangkai daun kari dihiris halus
- ketumbar kisar 1sb
- jintan halus kisar 1sb
- telur 1 biji
- minyak 5sb (dipanaskan)
- air sejuk dalam peti ais
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- campurkan semua bahan , masukkan air sikit2 dan uli sebati hingga doh tidak melekat tangan. cam nak wat karipap.
- rehatkan doh 10-15min
- bulatkan doh kecik2 dan leperkan
- gelek doh kat mesin mi guna no 1. sampai nipis
- kemudian gelek pulak kat bhagian mi besar. buat sampai habis
- goreng guna api sederhana sampai keperangan. siap.
- lagi sedap kalau disira pedas (untuk anak2 x sesuai la...)
0 comments:
Post a Comment