skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 5-8 orang )
- 3 cawan beras basmati
- 1 cawan santan
- setangah biji bawang besar
- 1 inci Halia
- 1 sdth garam
- 2 helai daun pandan
- 3 cawan air
- 1 sdth serbuk kunyit ( boleh guna kunyit hidup kalau suka
Cara-cara
- Cuci beras hingga bersih dan toskan.
- Kisar bawang besar bersama halia
- Masukkan bahan kisar bersama daun pandan, serbuk kunyit , garam dan santan ke dalam beras dan perap selama 30-40 minit.
- Selepas tu boleh masak nasi seperti biasa..
- Siap untuk di hidang.
- Nota : Boleh dihidang bersama sambal, ikan sambal, rendang, ikan bilis, telur, timun, tomato dan mcm2 lagi....Ikut selera masing-masing..
0 comments:
Post a Comment