ROTI TUNA

Roti

yani@myresipi.com

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 120ml susu segar
  • 50g telur
  • 300g tepung roti
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 60g butter
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • ******************
  • 2 tin tuna
  • 1/2 biji bawang besar
  • mayonis

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan untuk buat roti ke dalam breadmaker. On kan.. tunggu siap
  2. Bila dah siap, keluarkan angin dan bahagikan kepada 12 bahagian. Bua bentuk bulat dah rehatkan selama 10 minit.
  3. 1
    Buat bentuk panjang lebih kurang 30-35cm dan buat macam bentuk ikatan.
  4. 2
    Buatlah silang-silang sampai bertemu kedua-dua hujungnya. Buat sampai habis roti. Biarkan naik 2 kali ganda.
  5. 3
    Sapukan roti dengan telur. Campurkan tuna, bawang dan mayonis. Letaklah dibahagian tengah roti.
  6. 4
    Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 10-12 minit


0 comments:

Post a Comment