GULAI DAGING CAMPUR

Gulai

Mummy7857@myresipi.com

Bahan-bahan ( Ikut suka la nak banyak mana )

  • Daging, hati dan paru -direbus dahulu(jimat masa) kemudian potong
  • Rempah kari daging
  • Bawang merah, bawang putih, halia- ditumbuk halus
  • 4 sekawan (kayu manis dan seangkatan)
  • Sedikit jintan manis dan jintan putih
  • Santan
  • Daun kari
  • Tomato, kentang, karot- dipotong bite saiz
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Tumis bawang merah,putih dan halia. Masukkan 4 sekawan, jintan manis dan jintan putih. Tumis hingga agak wangi
  2. Masukkan rempah kari daging. Kacau segera agar rempah bercampur dengan minyak tumisan, dan supaya tidak hangus. Bila agak sebati, masukkan air. Kacau sebentar, kemudian tutup periuk.
  3. Biar rempah tadi masak dan hingga pecah minyak. Masukkan daun kari.
  4. Bila rempah dah garing, barulah dimasukkan air,diikuti dengan santan, karot dan ubi kentang. Masukkan juga daging, hati dan paru.
  5. Biar hingga mendidih dan ubi empuk. Perlahankan api dan biar hingga naik minyak. Sebelum tutup api, masukkan tomato. Kacau sebentar, dan siap.
  6. Selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment