Bahan-bahan ( Ikut suka la nak banyak mana )
- Daging, hati dan paru -direbus dahulu(jimat masa) kemudian potong
- Rempah kari daging
- Bawang merah, bawang putih, halia- ditumbuk halus
- 4 sekawan (kayu manis dan seangkatan)
- Sedikit jintan manis dan jintan putih
- Santan
- Daun kari
- Tomato, kentang, karot- dipotong bite saiz
- Air secukupnya
Cara-cara
- Tumis bawang merah,putih dan halia. Masukkan 4 sekawan, jintan manis dan jintan putih. Tumis hingga agak wangi
- Masukkan rempah kari daging. Kacau segera agar rempah bercampur dengan minyak tumisan, dan supaya tidak hangus. Bila agak sebati, masukkan air. Kacau sebentar, kemudian tutup periuk.
- Biar rempah tadi masak dan hingga pecah minyak. Masukkan daun kari.
- Bila rempah dah garing, barulah dimasukkan air,diikuti dengan santan, karot dan ubi kentang. Masukkan juga daging, hati dan paru.
- Biar hingga mendidih dan ubi empuk. Perlahankan api dan biar hingga naik minyak. Sebelum tutup api, masukkan tomato. Kacau sebentar, dan siap.
- Selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment