KEK BUTTER KUKUS

112

AlongRoz@myresipi.com


Bahan-bahan ( Tin 8 inchi diameter )

  • 4 biji Telur
  • 125g Gula Kastor
  • 1/2 sb Ovalet
  • 190g Tepung Superfine
  • 220g Butter
  • 2 sb Susu Pekat
  • 1 st Esen Vanilla

Cara-cara

  1. Pukul telur, gula & ovalet sehingga kembang & pekat. Masukkan tepung yg di ayak sedikit2 sehingga sebati.
  2. Di bekas berasingan, pukul mentega & susu pekat sehingga kembang. Masukkan esen vanilla.
  3. Satukan kedua2 adunan sehingga sebati.
  4. Lapik kertas & minyakkan tin kek. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Api yg terlalu kuat akan menyebabkan permukaan kek merekah. Pastikan air betul2 menggelegak sebelum mengukus.

2 comments:

zaleha ani said...

Maaf nak tanya, kenapa kek saya jd tak cantik bahagian atas..mcm mampat kat bahagian atas..mcm mn nak buat ye..harap sis dspta bantu saya..

zaleha ani said...

**dpt bantu saya**

Post a Comment