TART MACKEREL

Emerald_104

Sediakan pastry beberapa hari lebih awal kemudian simpan dalam bekas kedap udara.


Bahan-bahan ( 40 biji saiz 3cm )

Crust Pastry (unsweetened):
  • 240 g all purpose flour
  • 45 ml cool water
  • 150 g cold butter - diced
  • pinch of salt
Mackerel Filling:
  • 1 big can of mackerel sardine - drained and crushed
  • 1/2 big onion - diced or chopped
  • 1/2 inch ginger - finely chopped
  • enough mayonnaise

  • sliced red chillies and chopped spring onion for garnishing

Cara-cara

  1. Untuk Pastry tanpa gula: Gaul tepung dan garam hingga rata.
  2. Ramas campuran tepung dan garam bersama mentega sejuk hingga menjadi serbuk roti.
  3. Masukkan air, gaul uli hingga sebati dan menjadi doh. Ketepikan doh selama 15 minit.
  4. Canai nipis dan terap dalam acuan tart. Cucuk-cucuk dengan garfu.
  5. Bakar hingga masak.
  6. For Filling: mix crushed mackerel, onion and ginger in a heated pan untill the water dessolved. aside to cool.
  7. mix well with mayonnaise before place them into tart shell.
  8. Garnish with red chillies n spring onion

0 comments:

Post a Comment