PUMPKIN PIE

Dsc05132

newbie123@myresipi.com

Bahan-bahan ( satu pie )

  • Labu kuning dipotong dan rebus hingga lembut (setelah dilenyek menghasilkan 2 mangkuk - 1/2 biji labu bersaiz sederhana)
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1/2 cawan gula
  • 3 biji telur
  • 2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 10-12 keping biskut digestive (saya guna McVities - paket kecik pun dah cukup)
  • 3-4 sudu makan butter

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Dsc05129
    Biskut digestive dihancurkan dan gaulkan dengan butter sehingga sebati. Tekan dan ratakan biskut tadi di dasar acuan kek springform.
  3. Dsc05128
    Di dalam satu mangkuk, masukkan labu yang telah dilenyek. Campurkan susu pekat manis, telur, dan serbuk kayu manis. Kacau sebati. Rasa manisnya. Jika kurang manis, tambahkah gula yang 1/2 cawan tadi mengikut citarasa manis anda.
  4. Tuangkan adunan labu kedalam acuan kek dan bakar selama lebih kurang 40 minit. Cucukkan dengan garpu jika garpu keluar bersih, pie sudah masak.
  5. Pumpkin Pie lebih enak jika disejukkan dahulu sebelum dihidangkan. Hidangkan dengan whip cream. Memang lazat.
  6. ** NOTA: Acuan yg saya gunakan bersaiz 9 x 3 inci.

0 comments:

Post a Comment