Bahan-bahan ( satu pie )
- Labu kuning dipotong dan rebus hingga lembut (setelah dilenyek menghasilkan 2 mangkuk - 1/2 biji labu bersaiz sederhana)
- 1 tin susu pekat manis
- 1/2 cawan gula
- 3 biji telur
- 2 sudu teh serbuk kayu manis
- 10-12 keping biskut digestive (saya guna McVities - paket kecik pun dah cukup)
- 3-4 sudu makan butter
Cara-cara
- Panaskan oven 180 darjah.
- Biskut digestive dihancurkan dan gaulkan dengan butter sehingga sebati. Tekan dan ratakan biskut tadi di dasar acuan kek springform.
- Di dalam satu mangkuk, masukkan labu yang telah dilenyek. Campurkan susu pekat manis, telur, dan serbuk kayu manis. Kacau sebati. Rasa manisnya. Jika kurang manis, tambahkah gula yang 1/2 cawan tadi mengikut citarasa manis anda.
- Tuangkan adunan labu kedalam acuan kek dan bakar selama lebih kurang 40 minit. Cucukkan dengan garpu jika garpu keluar bersih, pie sudah masak.
- Pumpkin Pie lebih enak jika disejukkan dahulu sebelum dihidangkan. Hidangkan dengan whip cream. Memang lazat.
- ** NOTA: Acuan yg saya gunakan bersaiz 9 x 3 inci.
0 comments:
Post a Comment