Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )
- A - 250-280 g putih telur
- 2 biji kuning telur
- 200 g gula halus
- 57 g air (paip)
- 250 g tepung gandum- diayak
- 1 sb ovalette
- B- 200 g mentega cair
- 1 sb susu manis
- 1 sk butter oil-(sejenis flavour terdapat dlm botol esen kecil)
- C- pewarna merah, kuning, hijau dll..
Cara-cara
- pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
- bahan B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan senduk atau spatula hingga sebati.
- bahagi adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
- bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas minyak dan disapu butter.
- bakar kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2.
0 comments:
Post a Comment