CUSTARD EPAL PIE

92

Bahan-bahan ( 10-11 inci daimeter )

  • 250g Tepung
  • 125g Butter beku
  • 3 tbsp Gula
  • 1 telur kuning
  • 1-3 tbsp Air
  • 6-8 biji epal
  • 1-2 tbsp Gula - utk tabur
  • 2 biji Telur
  • 1 tin Krim
  • 1 tsp Esen Vanilla
  • 1/2 cwn Gula kastor

Cara-cara

  1. Campurkan tepung, gula & butter shingga menjadi spt serbuk roti. Jgn di ramas tp guna taktik potong dgn pisau atau yg ada food processor pun ok. Masukkan telur kuning & gaul sehingga menjadi doh. Campurkan air jika perlu sedikit2.
  2. Sejukkan pastri 20 minit & gelekan & letakkan ke dlm tin pai.
  3. Potong epal spt dlm gambar susun ke dlm pastri. Tabur gula & bakar 200C selama 20 minit.
  4. Pukul telur & gula. Masukkan krim & esen & pukul sehingga sebati. Tuangkan ke atas epal tadi.
  5. Bakar 180C selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Sejukkan & chill. Enjoy!

0 comments:

Post a Comment