Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )
- 500 g labu kuning - kukus dulu baru timbang
- 500 g gula pasir
- 500 ml santan - (dlm kotak)
- 3 helai daun pandan - disimpul
- 1 sk garam
- 700 ml air
- 300 g tepung sagu
- 150 g tepung gandum
- 50 g tepung jagung
- 1 sk alkaline water/ air kapur(1sb)
- 1 sk pewarna kuning
- 1/2 sk esen vanilla/ros(opt)
Cara-cara
- Labu kukus dilecek halus .
- Santan, gula, garam dan daun pandan dimasak hingga gula larut.
- Bancuh tepung2 dgn air dan tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain lalu tapis.
- Masak adunan yg ditapis hingga naik wap dan tuangkan ke dlm loyang dan kukus hingga masak.
- Hidangkan kaswi labu bersama kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sedikit garam
1 comments:
Assalamualaikum zanie, kak erin tak pernah jumpa lagi kaswi labu, kebetulan ada labu kat rumah, nanti nak cuba
Post a Comment