Hari ini mood agak baik, lepas solat asar zanie terus start buat kuih pau, memandangkan intinya dah zanie siapkan lebih awal sooo proses menguli dan membuat kuih nie x la makan masa yg terlalu lama, tepat 8 mlm kuih dah ready utk dimakan... susah ke utk buat pau nie? hehehe....zanie pn x pasti sb bagi zanie inilah kuih yg simple mimple utk dibuat dan x rumit . eheh...
Bahannya :
Doh:
Doh:
- 500 gm tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh yis
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/4 cawan shortening
- 1 1/4 cawan air suam
- 2 genggam kacang hijau
- 6 sudu gula pasir
- 3 sudu makan kelapa parut yg agak muda
- secubit garam
Cara buat intinya:
- Rebus kacang dan gula sehingga lembut. , masukkan kelapa parut, secubit garam, masak sehingga air kering. Sejukkan.
- Larutkan gula dengan air suam.
- Dalam mangkuk lain, satukan tepung, yis dan minyak jagung. Tuangkan air gula tadi sedikit demi sedikit sambil sebatikan adunan sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh kepada 15 bebola kecil. Letakkan di atas dulang yang ditaburi tepung. Biarkan doh selama 10 minit.
- Bulat-bulatkan doh, leperkan dan isikan inti. Tutupkan, bulat-bulatkan dan lapiskan dengan kertas minyak yang telah dipotong kecil mengikut saiz doh. Buatlah sehingga habis. Selepas itu biarkan doh pau menaik sekali ganda (kira-kira 40 minit).
- Panaskan periuk kukus. Kukus kuih pau selama 10 minit.
0 comments:
Post a Comment