LENGKONG KERING



Sumber : Internet
Bahannya :
  • 10 grm agar - agar
  • 500 ml air
  • 100 grm gula pasir ( zanie letak 80 grm)
  • 80 grm gula batu ( zanie letak 100 grm )
  • sedikit pewarna hijau dan merah ( zanie letak perisa strawberry utk merah , mint utk hijau , oren utk kuning.
Cara membuatnya
  1. Masak agar2 hingga larut., masukkan 2 jenis gula masak lagi dengan api perlahan hingga gula tadi larut dan pekat..angkat dan tapiskan.
  2. Bahagikan kepada 2 bahagian ( zanie buat 3 bahagian )dan warnakan.
  3. Tuang dalam bekas / acuan yg di sukai ( zanie bubuh dalam acuan tart aje..)

4. Baki dari 3 perisa tadi zanie buat secara layer .. biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan dan jemur di bawah cahaya matahari..sentiasa di balik2 kan agar cepat kering.

5. Yg dilayer tadi zanie potong kecil memanjang sprt dlm gambar tuu... menggunakan COMB SCRAPER



0 comments:

Post a Comment