Sumber: Bro Rozzan
Bahan-bahannya
- 8 biji telur
- 8 oz gula halus
- 8 oz tepung Softasilk(boleh gunakan Superfine flour/Top flour)
- 4 oz pati santan (saya gunakan santan KARA dlm kotak)
- 1 oz air pandan (diambil dari 4 helai daun pandan yg dikisar dgn sedikit air)
- 1 sudu teh pandan paste
- 3 oz minyak jagung
- ½ sudu teh vanilli
- ½ sudu teh garam halus
- ½ sudu teh cream of tartar
- ½ sudu teh baking powder
Peraturannya:
- Masukkan tepung , 4 oz gula , vanilli , garam dan baking powder ke dalam sebuah mangkuk. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung , pati santan, pandan paste & air pandan lalu dikacau rata-rata.
- Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati. Ketepikan.Pukul putih telur dgn cream of tartar. Masukkan 4 oz gula sedikit demi sedikit dan terus pukul dgn high speed hingga naik.
- Masukkan adunan tepung tadi ke dalam adunan putih telur tadi. Kacau rata hingga sebati tapi jgn terlalu lama agar tak banyak udara keluar dari adunan ini.
- Tuang adunan ke dalam acuan lalu dibakar hingga masak kira-kira 40-45 minit dgn suhu kira-kira 170 -180 darjah Celsius. Setelah masak, terbalikkan loyang kek chiffon ini dan biarkan begitu sehingga kek betul2 sejuk.
Nota:
- Kalau nak ringkas, tak perlu guna air pandan. Bubuh saja 2-3 sudu teh pandan paste dan lebihkan santan kpd 5 oz.
- Resipi asal menggunakan tepung Softasilk tapi ada feedback yg mengatakan tpg Softasilk jenama Betty Crocker's ada mengandungi bahan yg terlarang. Tentang jenama lain pula, saya kurang pasti.
0 comments:
Post a Comment