AYAM ROLL SOS TOMATO KETUMBAR

Nampak macam rumit membuatnya tapi sebenarnya simple aje, rasanya? eerrmmm..sodaaap.!!jom kita layan resipinya

Bahan - bahannya

  • 1 ekor ayam
  • 20 grm daun ketumbar
  • 50 grm kacang pes
  • 150 grm cili kisar
  • 150 grm bawang merah [ kisar halus ]
  • 50 grm bawang putih [ kisar halus ]
  • 100 grm halia [ kisar halus ]
  • 3 batang serai kisar halus ]
  • 5 grm bunga lawang
  • 5 grm kulit kayu manis
  • 1 liter santan
  • 300 grm tomato puri
  • 150 grm sos cili
  • 200 grm tairu
  • 200 grm tomato biji [ belah 8 ]
  • 1 cawan minyak masak
  • garam, gula dam serbuk perasa secukupnya
  • aluminium foil untuk membungkus

Cara - caranya

  1. Bersihkan ayam dan buangkan tulangnya. ambil separuh daripada isi ayam kisar bersama2 daun ketumbar dan garam.
  2. Masukkan ayam yang dikisar tadi bersama2 kacang pes dan juga baki ayam yang ada gaul rata dan gulung dalam aluminium foil. Panggang ayam dalam ketuhar selama 30 minit dengan kepanasan 180 c.
  3. Sementara itu panaskan minyak, tumis cili, bahan kisar, bunga lawang dan kulit kayu manis. kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan tomato puri, santan, tairu, buah tomato, sos cili, garam, gula dan perasa. kacau hingga kuah pekat sedikit.
  5. Ayam yang sudah masak tadi dipotong dan tuang kuah keatasnya sebelum dihidang. selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment