

Bahan - bahannya
Cara - caranya
1. Didihkan 2 cawan santan sambil dikacau, masuk sedikit2 tepung beras sambil dikacau rata.
2. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa juga air daun pandan . Masuk baki santan tadi adun sebati tapi jangan bergentel.
3. Potong daun pisang selebar 8 in. Buat bentuk kon, semat dengan lidi.
4. Tegakkan daun pisang tadi dalam pengukus tuang adunan tadi 3/4 penuh buat hingga habis. Kukus hingga daun pisang tadi kembang.Padamkan api dan sedia untuk dimakan.
- 375 grm tepung beras
- 11/2 biji kelapa parut [ jadikan 4 cawan santan pekat ]
- Gula dan garam secukup rasa
- 5 helai daun pandan [ zanie x guna pn ]
- Daun pisang secukup membungkus
Cara - caranya
1. Didihkan 2 cawan santan sambil dikacau, masuk sedikit2 tepung beras sambil dikacau rata.
2. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa juga air daun pandan . Masuk baki santan tadi adun sebati tapi jangan bergentel.
3. Potong daun pisang selebar 8 in. Buat bentuk kon, semat dengan lidi.
4. Tegakkan daun pisang tadi dalam pengukus tuang adunan tadi 3/4 penuh buat hingga habis. Kukus hingga daun pisang tadi kembang.Padamkan api dan sedia untuk dimakan.
0 comments:
Post a Comment