DALCA DAGING LEMBU

>Resepi dari blog Bro Rozzan. Minta izin kopipes resepinya ya Bro ^_^ maleh la nak naip eheheh ..

Bahan-Bahannya
  • 1 kg daging lembu/kambing atau rusuk - dipotong ikut suka, rebus hingga empuk [ zanie guna daging lembu ]
  • 200 gm kacang dhal (rebus hingga empuk)

Bahan Kisar
  • 3-4 sudu besar cili kisar (boleh tambah jika suka lebih pedas)
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1½ inci halia
(Gaul bersama dgn 6 sudu makan (bumbung) rempah kari daging)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 3 biji kentang (kupas kulit dan belah 2)
  • 3 biji tomato (dibelah 2)
  • 200 gm kacang panjang (dipotong kecil-kecil, anggaran 1- 1½ inci)
  • 1 batang lobak merah (dipotong ikut suka)
  • 2 biji terung ungu yg kecil (bulat) -dipotong ikut suka
  • 1 biji mangga muda (dipotong 4 bahagian)
  • 3 batang lada hijau
  • 3 senduk minyak masak

Rempah Campak
  • 4-5 tangkai daun kari
  • 5 biji bunga cengkih,
  • 5 biji buah pelaga
  • 2 inci kayu manis
  • 1 biji bawang besar (dihiris )

  • 1 biji bawang besar (hiris kasar2 –utk dilepaskan dlm kuah)
  • sedikit air asam jawa
  • 200 ml santan kotak
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa (jika suka)

Cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk besar dan tumis rempah campak (bawang besar hiris, cengkih, pelaga & kayu manis, daun kari) dan serai. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga rempahnya garing dan naik aromanya. Bubuh sedikit air jika perlu.

2. Masukkan pula daging/rusuk dan 2-3 mangkuk air. Kacau sebentar dan masukkan pula kacang dhal, kentang, lobak merah, mangga muda, kacang panjang, terung, lada hijau, bawang hiris dan air asam. Biarkan sehingga kentang empuk dan sayur2 layu sebentar. Masukkan pula santan, garam & perasa (optional). Kacau rata-rata dan biarkan mendidih. Kecilkan api dan biarkan sebentar (kira-kira 5 minit) sebelum dimatikan api.

0 comments:

Post a Comment