Bahan inti
- 200 gm kacang hijau
- 1 biji kelapa parut putih
- 500 gm gula timbang/hitam (saya prefer gula melaka) [ zanie pn gula melaka ]
- 300 gm gula pasir
- 2 helai daun pandan
Bahan utk luar [ doh ]
- 600 gm tepung pulut
- 1 mangkuk air
- 400 gm tepung kacang hijau [ utk salut ]
- sedikit garam
Cara buat inti
- Kacang hijau direbus hingga kembang.Kemudian tumbuk sampai hancur. Gula timbang dimasak dgn 2 cawan air lalu ditapis.
- Tenggekkan kuali di atas api yg sederhana besarnya. Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam. Masak hingga pekat dan sebati.
- Angkat dan ketepikan.
Cara Utk Bahan luar
- Uli tepung pulut dgn air dan garam sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.
- Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak.
- Angkat dan golek-golekkan di atas tpg kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.
Panduan:
- Untuk membuat tpg kacang hijau yg di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan. Setelah itu barulah dikisar halus sendiri atau dihantar kekedai utk dimesen halus.
0 comments:
Post a Comment