Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana )
- 250 gm butter
- 220 gm gula kastor
- 250 gm tepung gandum (SIL guna tepung superfine so dia tak guna baking/bikarbonatsoda)
- 5 biji telur
- 1 sudu kecil baking soda
- 1/2 sudu kecil bikarbonat soda
- Kacang hazelnut (serbuk)
- 4 sudu besar air suam
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar ovellete
- Bahan-Bahan Toping
- 1/2 buku Philidelphia cheese
- sedikit butter dan gula aising (bergantung tahap kemanisan yg anda suka)
- 5 sudu kecil lemon juice
Cara-cara
- Pukul butter dan gula kastor hingga kembang
- Masukkan telur satu persatu, 4 biji dahulu. Telur yg kelima dicampurkan dengan 4 sudu besar air suam, 2 sudu susu pekat manis dan 1 sudu besar ovellete kemudian dimasukkan kedalam adunan tadi. Kacau sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung dan kaup dengan spatula plastik dan kemudian masukkan kacang hazelnut kisar
- Masukkan kedalam loyang yg telah dialas sapu butter/minyak dan dialas kertas minyak dibawahnya
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan 180C. (Macam oven kita kecik jadi kita guna suhu 150C dan bila nampak bahagian atas tu dah agak perang kecikkan lagi suhu dan bakar sehingga masak.. Macam kita masak agak2 dalam 1 jam
- Bila kek dah masak, sejukkan dan kemudian bolehla dihiaskan dengan toping
0 comments:
Post a Comment