KUIH BAKAR JAGUNG

.















Sumber : Bro Rozzan

Bahan-Bahan
  • 250 gm tepung gandum
  • 230 gm gula (kurangkan sedikit jika anda penawar)
  • 400 ml santan kotak
  • 200-250 ml air
  • 4 biji telur - kocok sedikit
  • 1 kotak krim jagung (cream style corn) - 380 gm
  • 50 gm jagung (whole kernel corn)- optional
  • 2 sudu besar minyak sapi QBB
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna kuning
  • 1 sudu teh serbuk vanilli
Cara:
  • Tepung, gula, minyak sapi, air dan santan disatukan dan kacau rata-rata.
  • Masukkan krim jagung, jagung, telur, vanilli, pewarna, garam dan kacau terus.
  • Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/m.sapi.
  • Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.
  • Bakar selama 40-50 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.
  • Jika gunakan acuan yg kecil & adunannya tak tebal, masa membakarnya sekitar 20-25 minit.

0 comments:

Post a Comment