Bahan-Bahan
- 14 keping roti (wholemeal atau plain white bread)-koyak2kan menjadi kepingan kecil
- 8-10 sudu besar tepung jagung
- 1 ½ cawan air
- ½ cawan susu cair
- 3 biji telur (saiz besar)
- 80 gm isi ayam (potong dadu kecil2)
- 80 gm udang sederhana (buang kulit dan cincang kecil)
- 2 batang cili merah (potong kecil2)-kurangkan jika tak mahu pedas
- 1 biji bawang besar (dadu halus2)
- 50 gm jagung (whole kernel corn)
- sedikit daun sup/bawang (hiris)
- 2 sudu teh serbuk lada putih
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
- Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Tuang air dan susu cair lalu biarkan sebentar supaya air/susu meresap ke dalam roti.
- Pastikan kesemua kepingan roti itu telah diresapi air/susu. Kemudian masukkan telur, isi ayam, udang, cili merah, bawang, jagung dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata.
- Akhir sekali, masukkan garam, lada putih serbuk dan tepung jagung. Gaul lagi sehingga adunan sebati. Jikalau adunan cair, tambahkan sedikit roti atau tepung jagung.
- Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa. Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.
0 comments:
Post a Comment