DONUT BLACKPEPPER CHICKEN DAN COKLAT

Donut Sifu Suria dan sumbat inti blackpepper chicken dan juga coklat (lebihan topping coklat Misleha). Memang sedap dan boleh juga digunakan untuk buat Instant Puff Cranko dan juga pie. Resipi filling coklat (ikut resipi topping coklat dari Misleha), D berikan dalam kuantiti yang boleh disediakan untuk buat donut sifu suria nih. 1 adunan dapat 18 biji donut size besar.
PERHATIAN: Kalau buat donut dengan filling coklat, lepas masak harap hati2 ya takut anak2 kecil sekali NGAP alahai intinya masih panas dan jenis yang cair. FILLINGS CONTENT ABSOLUTELY HOT!!! Jadi sejukkan dulu.
Selain dari inti Blackpepper Chicken boleh juga sumbat dengan inti sardine kemudian salut donut dengan serbuk roti dan goring. Untuk kelainan adunan donut boleh ditambah serbuk koko untuk mendapatkan donut perisa coklat, boleh isikan inti coklat seperti yang D buat dulu.
Sumber:

BLACKPEPPER CHICKEN FILLING

Bahan-bahannya
  • 200 gm isi ayam - dipotong dadu
  • 1 cawan sayur campur
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar tepong gandum
  • 1/2 cawan atau lebih sikit susu segar
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (yang crack fresh punya lagi sedap)
  • ,garam dan gula secukupnya
Cara-caranya
  • Perapkan isi ayam dengan serbuk lada hitam, garam dan gula. Tumis bawang besar hingga layu, masukkan ayam dan kacau hingga masak. Masukkan sayur campur. Kacau dan angkat.
  • Dalam bekas lain, cairkan mentega. Taburkan tepong gandum. Kacau hingga menjadi pes. Api jangan terlalu besar, nanti hangus. Masukkan susu segar, kacau hingga menjadi pekat. Kemudian masukkan campuran ayam tadi, gaulkan dan tambah garam dan gula secukup rasa. Angkat dan sejukkan. Sedia untuk digunakan.
COKLAT FILLING (RESIPI TOPPING COKLAT MISLEHA)

Bahan-bahannya
  • 100 gram coklat masakan
  • 75 gram whipping cream
  • 1/2 sudu teh mentega
Cara-caranya
  • Caranya mudah saja masak whipping cream dengan api sederhana bila dah mendidih buble-buble kecil, padamkan api, masukkan chocolate yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sehingga ketulan chocolate tu cair. Biarkan ia sejuk dan sebaiknya sediakan satu hari lebih awal dan simpan dalam peti sejuk. Bila isi dalam donut filling dah agak keras sikit jadi mudah kalau tidak cair susah nak isi.

0 comments:

Post a Comment