JEJARI OATS SIFU SURIA

Ulasan dari D biskut ini memang sedap dan yang buat sedap tu lepas dibakar ia disalut dengan susu tepung dan gula aising. D ada buat dua cara selepas D hubungi Kak Suria bertanyakan mengenai biskut ini kalau tak salut dengan susu tepung dan gula aising, D cuba hiaskan dengan ceri merah pun sodap ehhhh. Jadi anda boleh cuba salah satu cara tapi yang lagi sodap yang letak susu tepung dan gula aising tu.

Sumber:Resepi DIANA , Sifu Suria (Teratak Chetam-June 2006)

Bahan-bahannya
  • 250 gram mentega
  • 4 oz gula kaster
  • 2 cawan rolled oats, dikisar
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
Untuk salut
  • Gula aising secukupnya
  • Susu tepung secukupnya
Cara-caranya
  • Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
  • Masukkan serbuk koko dan gaul sebati. Masukkan rolled oats, gaul lagi dan akhir sekali masukkan tepung dan gaul sehingga menjadi doh.
  • Bentukkan seperti jejari atau bentuk ikut suka. Bakar pada suhu 170’C selama 10 – 15 minit. Selepas ia sejuk golekkan biskut dengan gula aising dan tepung susu.

0 comments:

Post a Comment