MEE HOON GORENG PUTIH



Sumber: Resepi ROZZAN

Bahan-Bahan
  • 1 bungkus mee hoon (dicelur sebentar dgn air panas & toskan)
  • 6 ulas bawang putih }
  • 4 ulas bawang kecil } ditumbuk/kisar
  • 200 gm udang hidup (dibersihkan, potong kecil atau biarkan seekor2)
  • 200 gm sotong basah (dibersihkan, potong ikut citarasa)
  • 2 keping fish cake (hiris)
  • 1 pkt crabstick (potong kecil2)
  • secukup sayur sawi (potong kecil)
  • secukup kobis (hiris)
  • 1 batang kecil lobak merah (potong seperti lidi mancis)
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 1 sudu makan sos oyster
  • 1 sudu makan sos abalone
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu teh lada putih serbuk
  • secubit perasa atau 1/2 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • minyak secukupnya
  • bawang goreng, lada jeruk
  • telur dadar utk hiasan
Cara:
  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih/kecil hingga kekuningan dan masukkan sotong, crabstick dan fishcake. kacau sebentar lalu masukkan udang hidup, lobak merah, kobis dan batang sayur sawi.
  • Kacau sebentar hingga sayur layu sedikit. Masukkan sos oyster, sos abalone, minyak bijan, kicap cair, garam, gula dan kacau sebentar.
  • Kemudian masukkan lada putih serbuk, daun sayur sawi dan mee hoon yg siap dicelur, lalu kacau sehingga rata.
  • Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda. Hidangkan mee ini dgn sedikit taburan bawang goreng, lada jeruk dan hirisan telur dadar. Selamat mencuba!
Nota:
  • Anda juga boleh menggunakan hirisan daging lembu (jika suka). Rebus dahulu hirisan daging tersebut hingga empuk sebelum digunakan)

0 comments:

Post a Comment