MEE SOTO



Sumber: Resepi ROZZAN

Bahan-bahannya
  • 2 kg mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur
  • 500 gm taugeh -dibersihkan (kalau ada masa lerr!) dan dicelur
  • 1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
  • 3-4 liter air
  • 100 ml santan pekat
  • 3 sudu makan ketumbar }
  • 3 sudu makan jintan kasar }
  • 2 sudu makan jintan halus } --- disangai & dikisar halus
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • 2.5 cm lengkuas , dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 8 biji bunga cengkih
  • 1 sudu teh gula (optional)
  • garam secukup rasa
  • 200 ml minyak untuk menumis
  • 1 biji bawang besar hiris
Bahan-Bahan Ditumbuk/Kisar
  • 3 biji bawang besar
  • 8 ulas bawang putih
  • 5 cm halia
  • 3 cm kunyit hidup atau 2 sudu makan kunyit serbuk
Bahan2 Sampingan/Taburan
  • secukup daun sup & daun bawang
  • bawang goreng
  • bagedil
  • sambal kicap cili padi
  • isi ayam (disiat-siat)
Sambal Kicap Cili Padi
  • 25 biji cili padi merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 125 ml (abt 1/2 cawan) kicap lemak manis
  • 1/2 sudu teh gula (optional)
  • jus dari perahan 2 biji limau kasturi
  • (Kisar semua bahan2 dan perahkan jus limau)
Peraturan Membuat Kuah Soto:
  • Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga), serai dan lengkuas yang telah dititik.
  • Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata.
  • Masukkan ayam, air, santan, gula dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.


Cara Menghidangkan Mee Soto
  • Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur. Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas mee tadi. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.

0 comments:

Post a Comment