Sumber: Resepi ROZZAN
Bahan-bahannya
- 2 kg mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur
- 500 gm taugeh -dibersihkan (kalau ada masa lerr!) dan dicelur
- 1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
- 3-4 liter air
- 100 ml santan pekat
- 3 sudu makan ketumbar }
- 3 sudu makan jintan kasar }
- 2 sudu makan jintan halus } --- disangai & dikisar halus
- 1 sudu teh serbuk lada putih
- 3 batang serai, dititik
- 2.5 cm lengkuas , dititik
- 1 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 8 biji bunga cengkih
- 1 sudu teh gula (optional)
- garam secukup rasa
- 200 ml minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar hiris
- 3 biji bawang besar
- 8 ulas bawang putih
- 5 cm halia
- 3 cm kunyit hidup atau 2 sudu makan kunyit serbuk
- secukup daun sup & daun bawang
- bawang goreng
- bagedil
- sambal kicap cili padi
- isi ayam (disiat-siat)
- 25 biji cili padi merah
- 4 ulas bawang putih
- 125 ml (abt 1/2 cawan) kicap lemak manis
- 1/2 sudu teh gula (optional)
- jus dari perahan 2 biji limau kasturi
- (Kisar semua bahan2 dan perahkan jus limau)
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga), serai dan lengkuas yang telah dititik.
- Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata.
- Masukkan ayam, air, santan, gula dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.
Cara Menghidangkan Mee Soto
- Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur. Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas mee tadi. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.
0 comments:
Post a Comment