ASAM PEDAS IKAN PARI /LADA HIDUP



BAHAN-BAHANNYA
  • 1 kg ikan (saya gunakan ikan pari) -dibersihkan dan potong ikut suka
  • 15 btg lada merah
  • 10 btg cili padi kampung
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 sudu teh lada hitam
  • sedikit belacan
  • (Kisar semua bahan di atas ini hingga halus)
  • 10 btg sayur bendi (yg kecil)
  • 1 btg terung (potong kecil)
  • sedikit daun kesum
  • 1/2 biji bawang besar hiris
  • 2 btg serai (dititik)
  • 2-3 mangkuk air
  • secukup perahan air asam
  • garam secukup rasa
  • secubit serbuk perasa atau 1/2 steh gula (optional)
  • minyak secukupnya (abt 1-2 senduk)
Cara:
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang hiris hingga layu.
  • Masukkan bahan kisar tadi bersama serai titik dan daun kesum. Kacau sekali sekala dan biarkan sehingga garing.
  • Masukkan ikan bersama air, kacau dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan terung, bendi, air asam, garam & perasa/gula. Kacau sebentar & sesuaikan rasanya-masam, masinnya.
  • Biarkan sehingga kuah mendidih dan ikan masak. Matikan api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi.

0 comments:

Post a Comment