BISKUT TEMBIKAI

Bahan-bahannya
  • 150 g gula kastor
  • 250 g mentega
  • 1 biji kuning telur Gred C
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 290-320 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • secubit garam
  • sedikit pewarna merah dan hijau
  • 2-3 sudu besar bijan hitam
  • Paper cups
  • 1 biji putih telur (utk menyapu doh agar ianya melekat...tapi Aries tak pakaipun putih telur)
Cara-caranya
  • Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh.
  • Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
  • Canai doh hijau setebal 3 mm. Sapu sedikit putih telur pada bebola merah kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan seebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
  • Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar. Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
Nota: Masukkan tepung sikit-sikit dulu.

0 comments:

Post a Comment