SAMOSA
















Kepada sesiapa yg gemar pada samosa, here's my version.


Bahan-Bahan
  • 500 gm daging cincang/kisar
  • 2-3 biji bawang besar dipotong dadu
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 sm halia
  • 6 sudu besar (bumbung) rempah kari
  • * Kisar b.putih & halia dgn sedikit air dan campurkan rempah kari.
  • 2 biji kentang (potong dadu)
  • 1 btg lobak merah (yg kecil, potong dadu)
  • 4 sudu besar jagung biji (whole kernel corn)
  • 4 sudu besar kacang pis
  • sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
  • sedikit garam
  • 1 sudu bsr minyak sapi (optional) dicampur dgn secukup minyak- utk menumis
  • 1 paket kulit popia
Nota: Kalau nak lebih ringkas, gunakan kentang & sayur campuran (mixed vege)-abt 500 gm.

Cara Memasak Intinya :
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar yg dipotong dadu. Biarkan sehingga bawang layu sedikit. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing.
  • Sesudah itu, masukkan daging cincang bersama kentang dan lobak merah. Tambah sedikit air jika perlu dan biarkan sehingga kentang empuk.
  • Akhir sekali masukkan jagung, kacang pis, daun sup/bawang dan garam. Kecilkan api dan biarkan bahan kering sedikit sebelum diangkat dan disejukkan.
Cara Membuat Samosa :
  • Ambil sekeping kulit popiah lalu dipotong 2 atau 3- horizontally mengikut saiz yg anda kehendaki.
  • Cantumkan di antara satu dgn lain dgn ‘gam tepung’ (campuran air dan tepung gandum).
  • Lepas tu lipatlah kulit untuk menjadi ‘kelungsung’ tiga segi tepat lalu diisi dgn inti samosa.
  • Setelah inti diisi, lipatlah lagi utk menutup samosa. Akhir sekali gamkan pada hujung kulitnya.





0 comments:

Post a Comment