KUIH TALAM KELADI

Sumber : Bro Rozzan

Bahan Lapisan Bawah

  • 400 gm keladi (dipotong dadu, kukus atau rebus hingga 3/4 masak)
  • 280 gm tepung beras
  • 1150 ml santan cair dari 1 biji kelapa (saya gunakan 200ml krim santan KARA & ditambah air)
  • 120 gm gula
  • 1 sudu teh garam
Cara:
  • Campurkan tepung beras, santan cair, gula dan garam di dalam sebuah bekas lalu ditapis ke dalam periuk. Masak bahan ini di atas api yg sederhana selama kira-kira 20-25 minit sehingga ianya pekat. Kemudian masukkan keladi yg telah dikukus tadi dan gaul sebentar. Matikan api dan tuangkan adunan ini ke dalam loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak masak. Ratakan dan kukus adunan ini selama kira-kira 20 minit. Setelah itu, tuangkan bahan serikaya (lapisan atas) ke atas nya. Kukus lagi hingga masak selama kira-kira 30-40 minit. Keluarkan loyang dari kukusan dan biarkan ia betul2 sejuk (kira-kira 3-4 jam) sebelum dipotong.
Bahan Atas (Serikaya)
  • 8 biji telur ayam (saiz besar)-kocok sedikit
  • 200 gm gula melaka (rebus dgn 1 cawan air, daun pandan- jadikan 220 ml air gula)
  • 250 gm gula
  • 6 sudu makan (mumbung) tepung gandum
  • 550 ml santan pekat dari 2 biji kelapa (saya gunakan krim santan pekat KARA)
  • 1 sudu teh garam
Cara:
  • Di dalam mangkuk besen, masukkan tepung, gula, air gula melaka & santan pekat lalu dikacau rata. Kemudian masukkan telur dan garam dan dikacau lagi hingga sebati lalu ditapis. Tuang ke atas lapisan bawah kuih talam keladi.

Nota:

  • Kalau ingin bubuh sedikit pewarna coklat pada serikayanya- silakan. Ada sesetengah resipi yg mengarahkan bahan serikaya ini dikacau sebentar di atas api- ok gak. Bagi diri saya sendiri, bila membuat kuih-kuih talam, saya jarang atau tak pernah berbuat demikian. Terserahlah kpd anda, mungkin cara anda berbeza. Asal hasilnya memuaskan diri kita sendiri.

0 comments:

Post a Comment