VIENNESE DELIGHTS

















Bahan
  • 250 gm mentega
  • 130 gm gula aising
  • 120 gm Top flour (diayak)
  • 150 gm tepung gandum (diayak)
  • 50 ml susu kotak
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • secubit garam
  • secukup ceri/kacang pistachio/ chocolate chip/badam cincang
  • secukup chocolate mohrenglanz (coating)
Cara
  • Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. Masukkan tepung dan susu lalu kacaulah hingga rata. Akhir seklai masukkan esen vanilla. Alaskan tin pembakar dgn baking paper. Masukkan adunan kedalam piping bag dan picitlah berbagai bentuk di atas baking paper tadi. Kemudian hias dgn ceri, pistachio atau chocolate chip dan bakar dgn suhu 180 darjah selama kira-kira 20 minit. Jika suka, biskut ini boleh juga dihiaskan dgn sedikit chocolate mohrenglanz yg telah dicairkan dgn kaedah ‘double-boil’.

0 comments:

Post a Comment