jangan pengsan tengok warnanya k! This is my 1st time using this colour. Kalau sesaper nak cuba, silakan!
Bahan Lapisan Bawah
- 600 ml santan cair (saya gunakan 300ml santan kotak + 300 ml air)
- 100 tepung beras
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu makan tepung Hoon Kwee
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 80 gm jagung biji dalam tin (whole kernel corn)
- 80 gm kacang merah /red kidney bean- rebus hingga empuk atau beli yg dlm tin jer
- 80 gm cendol
Cara:
- Gaul rata kesemua bahan di atas lalu ditapis ke dalam periuk. Masak dgn api perlahan sehingga adunan pekat. Adunan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak bergentel-gentel. Masukkan jagung, kacang merah dan cendol lalu kacau sebentar. Matikan api dan bubuh dalam loyang yg telah disapu sedikit minyak. Ratakan. Kukus hingga masak (kira2 10-15 minit). Sesudah itu, tuang adunan lapisan atas ke atas permukaan lapisan bawah tadi. Kukus hingga masak (kira-kira 15-20 minit)
Bahan Lapisan Atas
- 450 ml santan pekat
- 4 biji telur (grade A)-kalau kecil gunakan 5 biji
- 4 sudu makan (bumbung) tepung gandum
- 1 sudu teh tepung jagung
- 200 gm gula
- garam secukup rasa.
- 1/2 sudu teh vanilli
- sedikit pewarna merah jambu
Gaul semua bahan-bahan dan masak sebentar di atas api yg kecil sehingga naik wap sket.
0 comments:
Post a Comment