KEEMA


Image003

Masakan india..sdp di makan ngan roti pita, roti jala, chapati..nasik pun bule =)

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 200g daging hancur
  • 1 biji bwg besar (di dadu)
  • 1 biji kentang (dadu)
  • 1 tbsp cili boh
  • *1 tsp campuran ketumbar dan jintan (kisar)
  • *1 tsp garam masala
  • *1 tsp serbuk kunyit
  • *1" halia dan 2 ulas bwg putih(tumbuk)
  • *2 tsp serbuk kari daging
  • 1 biji tomato (dadu)
  • stgh cwn air
  • 1 tbsp serbuk badam
  • 2 pokok daun ketumbar (hiris)
  • 1 cwn kacang peas
  • garam dan bahan perisa secukup rasa
  • Cara-cara


  • tumiskan bawang besar sampai kekuningan
  • masukkan cili boh..tumis sampai agak garing
  • masukkan daging hancur..masak sampai warna daging bertukar (sampai masak lah tu..)
  • masukkan bahan bertanda *, tomato dan air. didih selama 5-10minit
  • kemudian, masukkan serbuk badam,daun ketumbar dan kacang peas. tambahkan garam dan bahan perisa secukup rasa...
  • Image006
    masak dgn api kecil lebih kurang 5 minit.masakan ni mmg tak berkuah..tp kalo suke, bule je tambah air..=)

0 comments:

Post a Comment