MASHED POTATO


Image027

mashed potato with gravy

Bahan-bahan ( 2-3 org )

  • 2 biji kentang (dadu kecil)
  • 1/4 cwn susu segar
  • 1 tbsp butter
  • sedikit blackpepper
  • sedikit garam

**utk gravy**

  • 1/2 kiub pati lembu Rusuk (maggi punye)
  • 3/4 cwn air
  • stgh biji bwg besar(dadu kecil)
  • 1 tsp tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
  • sedikit blackpepper

Cara-cara

  • rebus kentang dgn sedikit garam sampai empuk.bila dah empuk,lenyekkan.
  • dlm periuk lain..panaskan susu dan butter sampai butter cair.padamkan api
  • masukkan kentang yg dah lenyek tadi..gaulkan sebati.
  • masukkan blackpepper dan gaul lagi.

**utk gravy**

  • didihkan air bersama kiub pati lembu..
  • masukkan bwg dan tepung jagung yg dh bancuh.kacau sampai agak pekat..(xperlu garam psl kiub tu dh masin)
  • last skali masukkan blackpepper dan padam api.
  • bila nak hidang..ceduk mashed potato td gune 2 sudu(agak2 bulat)...cedukkan gravy keatasnye..dah siap..=p

0 comments:

Post a Comment