POTATO BREAD


Potatobread

Lilydvalley@myresipi.com

Bahan-bahan ( yield to 36 pieces )

  • *600 g tpg roti (high protein flour)
  • *70 g gula
  • *1 1/2 sudu teh garam
  • * 1 1/2 sudu makan susu tepung
  • *4 sudu teh instant yeast
  • ** 1 biji telur
  • **270ml air sejuk
  • ***120g mashed potato
  • ***60g butter
  • ****Custard

Cara-cara

  • Gaul sebati semua bahan bertanda *.
  • Masukkan bahan bertanda ** dan uli menjadi dough.
  • Masukkan bahan bertanda *** dan teruskan menguli sehingga dough menjadi lembut & elastic.
  • Masukkan kedalam mangkuk dan biarkan naik selama 45 min di tempat yg panas.
  • Buang kan angin dan bulatkan dough dan biarak berehat lagi selama 15 min.
  • Bahagikan kpd bola2 kecil 30g dan susun didalam loyang pembakar 9" square yg telah digriskan. Boleh diisi 16 biji bola 1 loyang. Buat 2 loyang.
  • Biarkan naik selama 45 min atau 2 kali ganda.
  • sapukan dgn telur dan pipekan custard secara bersilang di tengah setiap bebola.
  • bakar pada suhu 180C selama 25 min.

Note:

  • Utk mashed potato. Rebus kentang hingga empuk. Sejukkan & lenyek.

Note:
  • How actually i do it. I use water from boiling potato, cool it & chilled. For the custard, i use instant custard mix.

0 comments:

Post a Comment