Bahan-bahan ( yield to 36 pieces )
- *600 g tpg roti (high protein flour)
- *70 g gula
- *1 1/2 sudu teh garam
- * 1 1/2 sudu makan susu tepung
- *4 sudu teh instant yeast
- ** 1 biji telur
- **270ml air sejuk
- ***120g mashed potato
- ***60g butter
- ****Custard
Cara-cara
- Gaul sebati semua bahan bertanda *.
- Masukkan bahan bertanda ** dan uli menjadi dough.
- Masukkan bahan bertanda *** dan teruskan menguli sehingga dough menjadi lembut & elastic.
- Masukkan kedalam mangkuk dan biarkan naik selama 45 min di tempat yg panas.
- Buang kan angin dan bulatkan dough dan biarak berehat lagi selama 15 min.
- Bahagikan kpd bola2 kecil 30g dan susun didalam loyang pembakar 9" square yg telah digriskan. Boleh diisi 16 biji bola 1 loyang. Buat 2 loyang.
- Biarkan naik selama 45 min atau 2 kali ganda.
- sapukan dgn telur dan pipekan custard secara bersilang di tengah setiap bebola.
- bakar pada suhu 180C selama 25 min.
Note:
- Utk mashed potato. Rebus kentang hingga empuk. Sejukkan & lenyek.
Note:
- How actually i do it. I use water from boiling potato, cool it & chilled. For the custard, i use instant custard mix.
0 comments:
Post a Comment