masakan Indonesia
Bahan-bahan ( 40 potong )
bahan 1
- 5 bijik putih telur
- 150gram gula
- 1/2 sudu teh garam
- 5 bijik kuning telur
- 100ml santan pekat
- 75ml minyak masak
- 150gram tepung pulut hitam
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bicarbonate
Cara-cara
- Masukan semua bahan 2 dalam sebuah mangkuk dan kacau guna whisk sampai sebati.jangan sampai berketul-ketul
- mixer bahan 1 dengan kelajuan tinggi sampai stiff/kaku. apabila sudah stiff. ambik sedikit bahan 1 dan masukan kedalam bahan 2. kacau guna sudu/spatula plastik jerr..kacau dengan perlahan.masukan semua bahan 1 kedalam bahan 2 dan kacau sampai sebati.
- siapkan acuan chiffon. jgn sapu dengan marjerin. tuang semua adonan kedalam acuan chiffon oven dgn suhu 180° C selama ± 50 minit ke 1 jam. setelah masak. terbalikkan acuan.letak atas mulut botol setelah dingin.lepaskan dari acuan.
0 comments:
Post a Comment