KEK PULUT HITAM


Kek_puluthitam

masakan Indonesia


Bahan-bahan ( 40 potong )


bahan 1


  • 5 bijik putih telur
  • 150gram gula
  • 1/2 sudu teh garam
Bahan 2 :
  • 5 bijik kuning telur
  • 100ml santan pekat
  • 75ml minyak masak
  • 150gram tepung pulut hitam
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bicarbonate

Cara-cara

  1. Masukan semua bahan 2 dalam sebuah mangkuk dan kacau guna whisk sampai sebati.jangan sampai berketul-ketul
  2. mixer bahan 1 dengan kelajuan tinggi sampai stiff/kaku. apabila sudah stiff. ambik sedikit bahan 1 dan masukan kedalam bahan 2. kacau guna sudu/spatula plastik jerr..kacau dengan perlahan.masukan semua bahan 1 kedalam bahan 2 dan kacau sampai sebati.
  3. Chiffon1
    siapkan acuan chiffon. jgn sapu dengan marjerin. tuang semua adonan kedalam acuan chiffon oven dgn suhu 180° C selama ± 50 minit ke 1 jam. setelah masak. terbalikkan acuan.letak atas mulut botol setelah dingin.lepaskan dari acuan.

0 comments:

Post a Comment