Bahan-bahan ( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )
Bahan A:-- 6 kuning telur (gred A)
- 150 g gula halus
- 100 ml pati santan (guna santan kotak)
- 100 ml minyak jagung/masak
- 70 ml air
- 225 g tepung gandum*
- 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
- 1 camca teh perisa keladi
- 1/2 camca teh pewarna ungu
- Secubit garam
Bahan B:-
- 6 putih telur (gred A)
- 135 g gula halus
- 1/2 camca teh cream of tartar
Cara-cara
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
- Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
- Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
- Tuang dalam acuan chiffon dan ratakan. Tak payah disapu apa2 pada acuan. Biar macam tu saja. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.
- Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan tadi atas dulang dan biarkan sejuk dalam acuan dalam berkeadaan terbalik.
- Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment