KASTARD PISANG


Kastad_pisang

syahmi@myresipi.com

Bahan-bahan ( ikut saiz acuan )

  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 2 cawan air
  • Gula secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat
  • Pisang emas/berangan atau nanas
  • Sirap gula merah

Cara-cara

  • Potong pisang/nanas dan letakkan ditengah2 acuan. Kalau gunakan loyang, boleh susun cantik2.
  • Campurkan tepung kastad, air, gula dan susu. Mesrakan dulu sebelum letak atas api.
  • Kacau bahan '2' atas api sederhana hingga pekat dan berkilat.
  • Cepat2 tuangkan kastad kedalam acuan/loyang dan ratakan permukaannya. Sejukkan.
  • Keluarkan dari acuan. Potong dasarnya sedikit jika ia tidak boleh duduk diam.
  • Boleh dimakan dengan sirap gula merah atau sos kastad.

0 comments:

Post a Comment